Skip to content

IC PANELI PRODAJA MONTAŽA
Infracrveno grijanje – toplina sunca koju možete unijeti u svoj dom.

Što su infracrveni grijaći IC paneli?

IC paneli – infracrveno grijanje prilično je novo na sceni kućnog grijanja – i radi vrlo drugačije od tradicionalnih metoda grijanja. Umjesto da zagrijavaju prostoriju, kao što to čini konvencionalni bojler, infracrveni sustavi izravno zagrijavaju predmete. Zračenje se oslobađa kroz velike panele, koji su oslonjeni na zidove ili stropove, a toplina se usmjerava na određena područja nekretnine. Ovi sustavi koriste nešto što se zove „daleko infracrvene“ grijaće ploče – ali više o tome kasnije. Iako je ovaj jedinstveni sustav trenutno prilično ispod radara, predviđa se da će njegova popularnost porasti nakon što vladina zabrana plinskih kotlova stupi na snagu.

Kako rade infracrveni grijaći IC paneli?

Infracrveno zračenje se emitira iz grijaće ploče, koja zatim putuje kroz zrak dok ne udari u neki predmet. Predmet tada apsorbira zračenje, uzrokujući da molekule unutar njega vibriraju i proizvode toplinu. Osim izravnog zagrijavanja objekta, vibracija zatim ponovno zrači toplinu natrag u prostoriju, koja reciklira toplinu. Čak i ljudi mogu apsorbirati ovo zračenje. Nakon što infracrveni valovi dođu u kontakt s nama, doputovat će otprilike jedan centimetar u tijelo, pružajući osjećaj topline. Iako se ovo može činiti pomalo uznemirujućim, savršeno je sigurno. Iako infracrveni paneli mogu raditi s plinom i uljem, lakše ih je napajati električnom energijom – na ovaj način nećete morati integrirati nikakav cjevovod kada postavljate panele. Nakon što dobijete ploče, instalater ih može spojiti u električni krug, što će vam omogućiti da koristite odgovarajući prekidač (poput prekidača za svjetlo) da ih uključite. Kada su ploče priključene, potrebno im je oko 3-5 minuta da dostignu puni intenzitet topline, tako da nećete morati čekati da se zagriju. Slične rezultate možete postići ugradnjom infracrvenog podnog grijanja, što uključuje postavljanje filmskih ploča ispod poda.

Infracrveno grijanje i zdravlje – iC PANELI

Važna prednost infracrvenog grijanja leži u pozitivnim učincima na vaše zdravlje. Činjenica da infracrveno grijanje ne uzrokuje cirkulaciju zraka znači da ima mnogo zdravstvenih prednosti. Budući da konvekcija cirkulira zrak, loše čestice također se kreću okolo sa zrakom. Zamislite na primjer prašinu i pelud. Iako su nevidljivi, i dalje mogu smetati vama i vašem domu. Na primjer za osobe s alergijama, ali i zato što se prašina lako može raznositi po kući. Osim toga, kruženje zraka uzrokuje propuh zbog uvlačenja hladnog zraka, zbog čega su vam noge uvijek hladnije od glave. Infracrveni grijači ne uzrokuju cirkulaciju zraka, što znači da ti problemi ne postoje kod infracrvenog grijanja. Zagrijavanje zraka također uzrokuje značajnu dehidraciju zraka. Uostalom, zagrijavanje zraka uzrokuje isparavanje vlage iz zraka. Suhi zrak uzrokuje relativno nedužne neugodnosti poput statičkog elektriciteta, ali također isušuje našu kožu. Nadalje, suhi zrak može uzrokovati iskrivljenje i pucanje drvenih podova. Budući da infracrveno ne zagrijava zrak, nećete imati te neugodnosti.

Nema više kondenzacije – Druga nuspojava zagrijavanja zraka je stvaranje kondenzacije. Kada se vlažan zrak zagrijava, vlaga se taloži u obliku kondenzacije. To je uglavnom vidljivo kod jednostrukih stakala, ali i kod izoliranijih kuća i dalje postoji kondenzacija. U najgorem slučaju vlaga se taloži u zidovima, što može dovesti do plijesni. I tu infracrveno grijanje nudi rješenje jer izravno zagrijava predmete, uključujući i zidove. Zahvaljujući tome, vlaga i plijesni nemaju priliku taložiti se u zidovima. Stoga infracrveno grijanje uzrokuje mnogo zdravije okruženje u vašem domu, omogućujući vam ne samo podizanje temperature na višu razinu, već i zdravlje vas i vaše obitelji.

Prednosti infracrvenih panela – ic panjeli

Niske emisije ic panela

Infracrveno se ne oslanja na fosilna goriva, što znači da može brzo smanjiti emisije iz kućanstva. Paneli se čak mogu koristiti s obnovljivim izvorima energije za pružanje 100% čiste topline.

Estetski ugodan

Mogućnost pretvaranja vaših ploča u umjetnost ili osobnu fotografiju čini ih odličnom opcijom za sve koji se brinu kako će sustavi grijanja utjecati na njihov interijer. Čak i bez ispisa bilo čega na njima, ploče su elegantno bijele puno lakše za oči od glomaznog kotla.

Ne zauzimaju puno prostora

infracrvene jedinice su kompaktne, pa se mogu koristiti u malim posjedima. Također se mogu dizajnirati za pružanje druge funkcije, kao što je ogledalo u kupaonici ili kao umjetničko djelo na zidu.

Lako održavanje

U infracrvenom sustavu nema pokretnih dijelova, što znači da postoji vrlo mali rizik od habanja. Također im nije potrebno puno održavanja, budući da nema filtara zraka koje treba zamijeniti, nema motora koji bi se istrošio i nije potrebno podmazivanje. Kako biste jedinicu održali u vrhunskom stanju, samo morate s vremena na vrijeme očistiti reflektore.

Učinkovitije od sustava centralnog grijanja

Infracrveno grijanje daje toplinu izravnim zagrijavanjem objekata, umjesto zagrijavanjem zraka. Osim toga, učinak zagrijavanja se događa odmah, tako da ne morate čekati prije nego što se ugrijete.

Dobro zadržava toplinu

Budući da infracrveni grijači zagrijavaju čvrste predmete, može zadržati toplinu bolje od sustava centralnog grijanja (sustava koji je notorno loš jer toplina lako izlazi kroz propuh).

Nema buke

Infracrvene grijalice nemaju ventilatore, što znači da su tihe dok stvaraju toplinu.

Može imati koristi za zdravlje

Infracrveno grijanje ne cirkulira zrak kao uobičajeni sustavi grijanja, što može biti korisno za osobe s astmom. Infracrveni dobavljač Heschel objavio je studiju slučaja o ovoj prednosti. Pojedinac u studiji je tvrdio da nakon postavljanja infracrvenog grijanja kuća više nije bila vlažna te je “siguran da su se problemi s astmom njegove djece značajno smanjili nakon renoviranja”.

Infracrveni grijači ne isušuju zrak

Budući da infracrveno grijanje ne zagrijava zrak, zrak se ne isušuje. To rezultira ugodnijom vlagom zraka jer je konstantnija i na prirodnim razinama. U pravilu, uključivanje grijanja, osobito zimi, isušuje zrak. To može rezultirati simptomima povezanim sa suhim zrakom kao što su dehidracija, grlobolja, suhe oči i problemi s disanjem.

Propuh ne utječe na infracrveno grijanje

Budući da infracrvene grijalice ne zagrijavaju zrak, na njihov način grijanja ne utječe propuh. Stoga otvaranje vrata ili prozora ne dovodi do gubitka topline zbog strujanja zraka. Međutim, ako je vanjski zrak hladan, temperatura zraka u vašoj sobi ipak može pasti zbog dolaznog hladnog zraka. Na ovaj način, doista se osjećate kao da sjedite vani na suncu dok prolazi hladan povjetarac.

Infracrveno grijanje rezultira boljom kvalitetom zraka

Konvencionalno grijanje dovodi do pokretanja zraka zbog dizanja toplog zraka. To rezultira povećanjem količine prašine i drugih štetnih čestica zraka koje protok zraka pokupi i raznese po prostoriji. Infracrveno grijanje ne pokreće zrak i stoga može pomoći u ublažavanju problema s kvalitetom zraka u zatvorenom

IC-paneli-prodaja-montaža